dzisiaj mam dla was coś innego niż do tej pory a mianowicie ciasto z przepisów Nigelli Lawson.
zapraszam i smacznego:)
ciasto malinowo - migdałowe
składniki:
na spód:
225g mąki pszennej
60g cukru pudru
szczypta soli
225 g miękkiego niesolonego masła
na wypełnienie:
150g miękkiego niesolonego masła
4 jajka
150g miałkiego cukru
150g mielonych migdałów
250g dżemu malinowego(ja zamiast dżemu dałam konfiturę wiśniową )
250g świeżych malin ( ja nie dodawałam owoców)
50g płatków migdałów
aluminiowa albo zwykła foremka o wymiarach 30x20x5cm
- Rozgrzej piekarnik do 180C .wyłóż blaszkę folią aluminiową i natłuść albo posmaruj masłem foremkę
- wszystkie składniki na spód wymieszaj w malakserze . później wyłóż na blaszkę .cierpliwości na pewno ci starczy ciasta .
- Piecz ciasto przez 20 minut ,a później odstaw na 5 minut żeby ostygło.
- Kiedy ciasto jest w piekarniku ,roztop w niedużym rondelku 150g masła do wypełnienia i zdejmij z ognia ,żeby trochę ostygło.
- Połącz jajka,miałki cukier i migdały mielone w malakserze i zmiksuj na gładka pastę . Przy włączonym silniku wlej wąską stróżką roztopione masło ,aż masa będzie jednolita.
- rozmieszaj dżem w misce żeby był luźniejszy . A później wyłóż go na wystudzony spód , i wlej masę z malaksera .
- Pokryj całą powierzchnię ciasta migdałami ,i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut sprawdzając po 35 czy jest gotowy.
- Po upieczeniu odstaw placek do ostygnięcia przed pokrojeniem- albo nie ,jeśli nie możesz się doczekać :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz